TIEDOTE 9.11.2017

Myllyteatterin esitys Kolga 2.0 on voittanut arvostetun Teresa Pomodoro -kilpailun Italiassa.

Kolga valittiin voittajaksi kahdentoista esityksen joukosta, jotka oli kutsuttu esiintymään milanolaiselle yleisölle ja raadille vuoden 2017 aikana. Palkinnosta päätti yleisöstä kootun paneelin lisäksi arvovaltainen raati, johon kuuluivat teatteriohjaajat Eugenio Barba (Odin-teatteri), Lev Dodin (Mali-teatteri), Tadashi Suzuki (SCOT, Japani), Ruth Heynen (Union des Theatres de l’Europe), Enzo Moscato (Italia) ja Luis Pasqual (Espanja). Raadin presidenttinä toimi Livia Pomodoro. 

Milanolaisen Spazio Teatro Nohman perustajan, esitystaiteilija Teresa Pomodoron mukaan nimetty Il Teatro Nudo -palkinto myönnetään esitykselle, joka ”paljastaa ihmismielen alastomia merkityksiä ja tutkii ihmisen luomaa ympäristöä uteliaalla ja tinkimättömällä asenteella.”

Raati piti Myllyteatterin näyttämötaiteen ja runouden väliin asettuvaa, monitaiteista Kolga-esitystä alitajuisena matkana, joka oli taiteellisesti korkeatasoisesti toteutettu. Myllyteatterin työryhmälle myönnetriin keskiviikon 8.11. gaalatilaisuudessa maineikkaan italialaisen kuvanveistäjän, Carlo Ramousin, valmistama patsas.

Kolga-esityksen on ohjannut Myllyteatterin johtaja Miira Sippola. Esitys pohjautuu Tommi Parkon Kolga-runoon, josta Myllyteatterin työryhmä teki teatteria, sirkusta, visuaalisuutta ja musiikkia yhdistävän tulkinnan.

Kolgan ensimmäinen esitysperiodi toteutettiin lokakuussa 2016 Helsingissä, ja teos sai hyvän vastaanoton ja kiittävät arvostelut myös kotimaassa. Palkittu Kolga 2.0 jatkaa ulkomaisia esitysvierailuja vuonna 2018, Myllyteatterin 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Vuoden -18 lopussa esitys saadaan myös Suomeen.

Myllyteatteri on vuonna 2003 perustettu, helsinkiläinen ammattiteatteriryhmä, johon kuuluu teatterin, sirkuksen, musiikin ja kuvataiteen ammattilaisia. Myllyteatterin esityksiä ja näyttämökieltä määrittää voimakas visuaalisuus, energisyys ja esitysten rakentuminen alitajunnan runollisella logiikalla. Myllyteatteri on tuottanut 18 esitystuotantoa Suomessa ja ulkomailla.

Lisätiedot:

Tuottaja Reetta Kauranen, 0407753743, info@myllyteatteri.fi
Kuvia: www.myllyteatteri.fi

Työryhmä: näyttelijät Ulla Raitio ja Jaakko Kiljunen, sirkustaiteilijat Henna Kaikula ja Saku Mäkelä, laulaja Sanna Kurki-Suonio, jazzlaulaja Mia Simanainen, äänisuunnittelija Joonas Outakoski, valosuunnittelija Luca Sirviö, ohjaaja Miira Sippola

*******************************************************

* TIEDOTE 14.8.2014: MYLLYTEATTERIN 10-vuotisjuhlaesitys TAPAUS GAALA tekee hurjan matkan ihmismieleen

 

Miten niissä Oscar-kaaloissa kun ne amerikkalaiset on jotenkin niin VILPITTÖMIÄ?

Että niistä oikein uskoo että ne kiittää äitiänsä ja isäänsä ja ovat niin tunteellisia ja niin VILPITTÖMIÄ, että kuinka, onkohan ne oikein tosissaan, kun ne NÄYTTÄÄ että ne oikein TARKOITTAVAT. Että kuinka ne voi olla niin VILPITTÖMIÄ.

            Puhelin soi. ISOISÄ huutaa: HILJAA! 

Myllyteatteri on helsinkiläinen ammattiteatteriryhmä, joka on tehnyt kunnianhimoisia ja taidokkaita teatterihankkeita niin kotimaassa kuin ulkomailla. Myllyteatterin viimeisin hanke oli Danten Jumalaisen näytelmän kääntäminen teatteriksi suomalais-portugalilais-kreikkalaisena yhteistyönä, ja se saavutti suosiota Portugalissa ja voitti Skupi ITF-festivaalin parhaan esityksen palkinnon (2012). Kotimaassa Myllyteatteri muistetaan esimerkiksi Tragediakilpailujen järjestämisestä Rautatientorille (08). Myllyteatteri on aina tehnyt esitykset erityisiin paikkoihin, kuten marmorilouhokseen tai Espan lavalle. 

Tänä vuonna Myllyteatteri viettää 10-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi Myllyteatteri valmistaa esityksen Tapaus Gaala, jossa otetaan jälleen askel kohti erityislaatuista visuaalista teatterikerrontaa. Näyttämöllä nähdään nyt kymmenen näyttelijän lisäksi jokaisesta tehty kaksoisolentonukke. Myös esineet näyttelevät merkittävää osaa näytelmässä, joka sukeltaa ihmismieleen ja lapsuuden muistoihin.   

Tapaus Gaala kysyy, miten muistamme ja mitä?  Millaiset äänet ja tunnelmat meissä vaikuttavat keskellä arkipäiväämme?  Maailma käy yhä kiihtyvillä kierroksilla, entä sisimpämme? 

Muistojen pyörii ja porautuu syvemmälle sinne, missä lapsuuden elävimmät kokemukset uinuvat. Esitys johdattaa katsojan mielensisäisten kerrostumien läpi – juhlagaalaan.

Tapaus Gaalan ohjaa Myllyteatterin perustaja, ohjaaja Miira Sippola, joka on koko Myllyteatterin olemassaolon ajan toiminut myös sen taiteellisena johtajana.  Esityksen visuaalisesta suunnittelusta – nukeista, esineistä ja lavastuksesta – vastaa puolalainen lavastaja-kuvataiteilija Lukasz Trzcinski.

Tapaus Gaala saa ensi-iltansa 10.10.2014 Koko-Teatterissa. Esityskertoja on yhteensä 15, 14.11.2014 asti.

Näyttelijät: Jaakko Kiljunen, Paula Koivunen, Kaisa-Liisa Logrén, Timo Ruuskanen, Niina Tamminiemi, Kaisa Niemi, Yuko Takeda, Idalotta Backman, Johanna Juhola ja Pilvi Hämäläinen

Konsepti, teksti ja ohjaus: Miira Sippola
Dramaturgi: Titta Halinen
Lavastus, esineiden valmistus, pukusuunnittelu: Lukasz Trzcinski 
Äänisuunnittelu: Joonas Outakoski                        
Valosuunnittelu: Ville Mäkelä     
Tuottaja: Elina Raitis   
Työryhmässä lisäksi: Henna Kaikula                                                                     

Lisätietoja: Elina Raitis puh. 050-534 4248 (Lehdistökuvat), info@myllyteatteri.fi

http://myllyteatteri.fi/content/tapaus-gaala 

 Facebook: www.facebook.com/myllyteatteri 

Liput esitykseen on saatavilla ennakkoon Tiketistä www.tiketti.fi, sekä Koko-teatterin ovelta. 

Juhlavuoden kunniaksi Myllyteatteri järjestää ”Kiinnostavien asioiden seminaarin – 10 vuotta Myllyteatterin outoja rinnastuksia”. Seminaari pidetään 17.10.

Lisätietoja nettisivuilta (www.myllyteatteri.fi).

*

Myllyteatterin aiempia toimia, kuten DIVINA COMMEDIA -TEATTERIHANKKEEN HISTORIAA VOI SEURATA TIEDOTTEISTA Makedonian voittoisan reissun sekä Portugal-esitysrupeaman jälkeen:

* TIEDOTE 28.11.2012 Myllyteatteri on voittanut Skupi-festivaalin Grand Prix –palkinnon esityksellään Divina Commedia 3.0. Esitys vieraili äskettäin Makedoniassa kuudetta kertaa järjestettävällä kansainvälisellä festivaalilla Skopjessa.

Divina Commedia 3.0 on Myllyteatterin kaksivuotisen työskentelyn tulos Dante Alighierin Jumalaisen näytelmän pohjalta.

Esitys Divina Commedia oli ensi-illassa Portugalissa kesällä 2012, jossa se tehtiin paikkasidonnaiseen tilaan, marmorikaivokseen. Skupi-festivaalia varten Myllyteatterin 20-henkinen työryhmä, joka on koottu Suomesta, Portugalista ja Kreikasta, valmisti esityksen sisätilaan, ja se esitettiin Makedonian Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Miira Sippolan kirjoittama Divina Commedian käsikirjoitus siirtää Danten kuvaaman mielensisäisen matkan kriisistä selvyyteen tarinaksi traagisesta perheestä, jossa kaikki perheenjäsenet ovat jumittuneet omiin vankiloihinsa ja näin tehdessään eivät huomaa perheen Lasta. Vasta laskeutuminen kriisin pohjalle, vankilaan, saa aikaan heräämisen, josta puhdistuminen ja nousu kohti valoa ja kohtaamista voi alkaa. Ohjaus korostaa pohjateoksen mukaisesti visuaalisuutta ja sinfonista otetta.

>> ITF SKUPI FESTIVAL is proud to announce that the jury of the festival after carefully considering all the plays presented decided that the winner of the Grand Prix Price for Best Performance is Myllyteatteri from Helsinki, Finland for their Divina Commedia 3.0. >> Myllyteatteri gave to the audience a unique performance, based on Dante’s Divina Commedia and his poetry, but translated and adapted in the language of the theater. Divina Commedia 3.0 creates a unique universe, which is visual in a charming and style way: the costumes, set and light, the stylezed movement language of the performers, carried on with a funny sound plan and the roles of the traveller and the guide, who work as keys for following the story. The performance makes a curing journey through the visually overwhelming scenes. The performance happens ultimately in the head and heart of the spectator. In their own words “Divina Commedia is a journey in a human mind”, an experience that they shared with the audience. >>

* Myllyteatteri on kaksivuotisen työskentelynsä aikana tuottanut kaksi keskenään erilaista ja eri työtavoin tehtyä näytelmää Danten Jumalaisen näytelmän pohjalta. Voittonäytelmä on tehty Myllyteatterin johtamassa kansainvälisessä teatterihankkeessa portugalilaisten ja kreikkalaisten kanssa. Myllyteatterin taiteilijat ovat seuranneet läheltä myös EU-tason kriisin etenemistä. Vapaalla ammattiteatterikentällä aina omaa linjaansa toteuttanut Myllyteatteri jatkaa omintakeisen esityskielen luomista, kohti 10. toimintavuottaan 2013-14 ja tulevaa 10-vuotisjuhlaansa.

Divina Commedia 3.0 Työryhmä: Käsikirjoitus ja ohjaus: Miira Sippola Näyttämöllä: Suomesta: Ulla Raitio, Tuomas Tulikorpi, Jaakko Kiljunen, Niina Tamminiemi (FIN) ja Yuko Takeda (JAP), Portugalista: Diana Niepce, André Salvador, Fábio Moreira, Susana Nunes (POR); Kreikasta: Nantia Papatheodorou (GRE); Kuoro Portugalista: Sofia Ramos, Tania Chita, Vicente de Sá, Joao Bandeira (POR) Pukusuunnittelu: Sara Machano da Graca (POR) Scenografia: Aili Ojalo (FIN) Valosuunnittelu: Anaísa Guerreiro (POR) Äänisuunnittelu: Rui Lima ja Sérgio Martins (POR) Tuottaja: Tuulia Nieminen

Helsingin kaupungin kulttuurikeskus tuki esitysvierailua Skupi-festivaalille.

LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖKUVA-TIEDUSTELUT: info@myllyteatteri.fi ja miira.sippola@gmail.com ja ITF SkupiFestival, Contact Person: Tina Miteva, + 389 (0) 72 21 30 35, skupifestival@yahoo.com

* TIEDOTE 23.7./ 06.08.2012 Myllyteatteri esitti Divina Commedian Portugalissa menestyksekkäästi

Helsinkiläinen, kansainvälisesti toimiva Myllyteatteri esitti äskettäin kansainvälisenä suurtuotantona tehdyn Divina Commedian Portugalissa. Esitys oli osa Escrita na paisagem -festivaalin ohjelmistoa. Esitys tehtiin hylätylle marmorikaivokselle, jonka Myllyteatterin 20-henkinen teatteritaiteilijoiden ryhmä Suomesta, Portugalista, Kreikasta ja Japanista, muutti teatteriksi kuuden viikon työskentelynsä aikana. Esitys saavutti erityistä suosiota Portugalissa. Esitykset olivat loppuunmyydyt ja yleisö osoitti suosiotaan seisten, itkien ja ”bravota” huutaen. Euroopan talouskriisin runtelema maa, jossa tavalliset ihmiset ovat joutuneet työttömiksi ja joiden palkasta on leikattu puolet, oli kosketettu Myllyteatterin klassikko-tulkinnasta. Käsikirjoitus oli ohjaaja Miira Sippolan, joka on hyvin tyytyväinen lopputulokseen. ”Pitkä paini Danten Commedian kanssa tuotti tulosta. Onnistuimme tekemään sen mitä olen aina halunnut, sinfonista teatteria, jossa näyttelijä ja musiikki, tila ja valo soittavat kuin orkesterissa luomaani teatteripartituuria!”

Divina Commedian Portugalin esitykset liittyvät Myllyteatterin johtamaan kansainväliseen teatterihankkeeseen, jossa Dante-runoilijan sielullinen matka helvettiin ja kiirastulen läpi paratiisiin kaikkine moninaisine tasoineen ja ajattominen sisältöineen, muutetaan teatteriksi. Hanke alkoi vuonna 2011, kun ryhmä teki Helsingissä syksyllä 2011 work-in-progressin ensimmäisen version Danten klassikkoon perustuvasta teatterinäytelmästä. Portugalissa nähtiin kokonaan uudella käsikirjoituksella tehty esitys. Hanke sai päätöksen Portugalin esitysten myötä. ”Toivomme että voimme rakentaa vielä yhden version tästä esityksestä – kotikaupunkiimme Helsinkiin.”

Linkit esitysvideoihin: www.youtube.com/Myllyteatteri

Divina Commedia -työryhmä Käsikirjoitus ja ohjaus: Miira Sippola Näyttämöllä: Diana Niepce, André Salvador, Fábio Moreira, Susana Nunes (POR); Nantia Papatheodorou (GRE); Ulla Raitio, Tuomas Tulikorpi, Jaakko Kiljunen, Idalotta Backman (FIN) ja Yuko Takeda (JAP). Kuoro: Sofia Ramos, Tania Chita, Vicente de Sá, Joao Bandeira Pukusuunnittelu: Sara Machano da Graca Scenografia: Aili Ojalo (FIN) Valosuunnittelu: Anaísa Guerreiro (POR) Äänisuunnittelu: Rui Lima ja Sérgio Martins (POR)

* Tiedote 22.5.2012 Myllyteatteri esittää Jumalaisen näytelmän Portugalissa

Helsingistä lähtöisin oleva ammattiteatteriryhmä Myllyteatteri johtaa kansainvälistä teatterihanketta, jossa Danten Divina Commedia muutetaan teatteriksi. Hanke on alkanut vuonna 2011, ja nyt se kasvaa kansainvälisiin mittoihin. Heinäkuussa Divina Commedia -näytelmä esitetään Portugalissa osana Escrita na paisagem –festivaalia, 4.-7.7.2012. Työryhmä on koottu Suomesta, Kreikasta ja Portugalista. Esityksen ohjaa Miira Sippola.

Work-in-progress – hankkeen historia ja tulevaisuus Divina Commedia -hankkeen ensimmäinen vaihe oli esitys, jonka Myllyteatterin taiteellinen johtaja, ohjaaja Miira Sippola ohjasi usean suomalaisen nyky-näytelmäkirjailijan materiaalin pohjalta syksyllä 2011 Helsingin Suvilahdessa. Divina Commedia 2.0.:aa varten Myllyteatteri on kutsunut yhteiseen projektiin teatteritaiteilijoita Euroopan eri kulmilta. Kansainvälinen ja monitaiteellinen ryhmä Suomesta, Portugalista ja Kreikasta luo teoksen ainutlaatuiselle ja vaikuttavalle site specific -luonnonnäyttämölle Vila Vicosassa Portugalissa, osana Escrita na paisagem –”maisemaan kirjoitettu” – festivaalin ohjelmistoa. Escrita na paisagem -festivaalin jälkeen Divina Commedian on tarkoitus palata Suomeen uutena versiona ja kiertää muualla Euroopassa.

Sisältö Myllyteatterin Divina Commedia noudattaa Danten rakennetta Helvetti – Kiirastuli – Paratiisi –matkasta. Myllyteatterin näytelmässä mies saa kutsun tuntemattomalta Lapselta. Mies huomaa, että maisema ja ihmiset, joiden luokse Lapsi hänet johdattaa, vaikuttavat tutuilta. Ovatko he miehen perhettä vai yhteiskunnan väkeä? Kollektiivin sanattomia lakeja? Hänen oman mielensä voimia? Matka jolle mies joutuu, osoittautuu vaarallisimmaksi kaikista matkoista. Labyrintistä ulos päästäkseen ei pääse kuin kuolemalla. Mutta palkintona on kauneus, jonka me kaikki jaamme. Esityksessä puhuttava kieli on englantia ja portugalia, maustettuna suomella, kreikalla ja japanilla. Kieli ei ole esityksessä olennaista, kuten nuotit eivät ole olennaisia – ääni jolla ne puhutaan on; teatterin musiikki on.

Divina Commedia 2.0. on teatteriesitys itsensä kohtaamisesta ja kauneuden löytämisestä. Divina Commedia 2.0. on teatteriesitys ihmisestä kriisissä ja matkasta siitä ulos. Divina Commedia 2.0. on teatterillinen sinfonia, jossa matka uuteen käy kuoleman kautta. Escrita na paisagem – festivaali tapahtuu Portugalissa heinäkuun ja elokuun 2012 ajan, Evoran ympärillä Alentejon luonnonkauniissa ympäristössä. Katso lisää: www.escritanapaisagem.net

Divina Commedia -työryhmä Käsikirjoitus ja Ohjaus: Miira Sippola Teskti-dramaturgia yhteistyössä: Maria Kilpi Näyttämöllä: Diana Niepce, André Salvador, Fábio Moreira, Susana Nunes (POR); Nantia Papatheodorou (GRE); Ulla Raitio, Tuomas Tulikorpi, Jaakko Kiljunen, Idalotta Backman (FIN) ja Yuko Takeda (JAP). Scenografia: Aili Ojalo (FIN) Valosuunnittelu: Anaísa Guerreiro (POR) Äänisuunnittelu: Rui Lina (POR)

MYLLYTEATTERI on vuonna 2003 perustettu Helsingistä käsin kansainvälisesti toimiva ammattiteatteriryhmä. Teemme musikaalisia ja visuaalisia esityksiä, joissa yhtä tärkeinä elementteinä ovat näyttelijä ja hänestä syntyvä näyttämöllinen estetiikka; esineet; musiikki; äänet; valot sekä esitystila. Myllyteatterin esityksissä näkyy rakkaus länsimaiseen aatehistoriaan ja teologiaan sekä rikkaaseen teatteritraditioon. Toimintamme on tutkivaa ja alati kehittyvää. Ryhmää johtaa kirjoittaja-ohjaaja Miira Sippola ja siihen kuuluu teatteritaiteilijoita Suomesta ja ulkomailta. Lisätietoja ja kuvapyynnöt: Katri Muhonen tuottaja info@myllyteatteri.fi +358 40 764 6699