MYLLYTEATTERI

Myllyteatteri on vuonna 2003 Helsingissä perustettu, kotimaassa ja kansainvälisesti toimiva teatteriryhmä, joka esitystuotantojen lisäksi järjestää tapahtumia sekä koulutusta ja organisoi taiteidenvälisiä hankkeita.

Myllyteatterin toiminta on tutkivaa teatterityötä. Ryhmä kouluttaa jäseniään sekä muita teatterintekijöitä tuomalla Suomeen harjoituskäytäntöjä, joita on haettu Yhdysvalloista ja Japanista (Suzuki- ja Viewpoints-metodit). Teatteri pitää jatkuvasti yhteyttä ja kehittää toimintaansa myös ulkomaisten kollegoidensa kanssa. Myllyteatteri järjestää esitysten yhteyteen usein sen teemoja laajentavia ohjelmakokonaisuuksia; esimerkiksi yhteistyötä tieteilijöiden kanssa, yleisöluentoja ja työpajoja.

Kansainvälisyys on orgaaninen osa Myllyteatterin toimintaa. Kansainvälinen toiminta käsittää esitysvierailuja, yhteistyötä ulkomaisten kollegoiden kanssa ja ulkomaisten kouluttajien vierailuja Suomeen. Myllyteatterin esityksiä on vieraillut säännöllisesti ulkomailla kuten Puolassa, Portugalissa, Skotlannissa ja Makedoniassa. Myllyteatterin Divina Commedia palkittiin parhaan esityksen palkinnolla kansainvälisillä Skupi -teatterifestivaalilla vuonna 2012 Makedonian Skopjessa. Myllyteatteri tunnetaan niin Suomessa kuin ulkomailla persoonallisista tuotannoista ja moniaineksisesta esityskielestä.

Myllyteatterin organisatorisena taustana toimii Myllyteatteri-yhdistys ry.
Se on vakiinnuttanut paikkansa Suomen vapaan teatterin kenttään ryhmänä, jonka esityksiä ja näyttämökieltä määrittää voimakas visuaalisuus, fyysisyys ja esitysten rakentuminen alitajunnan logiikalla. Esityskieli on vahvasti tekemisissä muiden taiteenlajien, kuten kuvataiteen ja musiikin kanssa.